Buitenland

Verdronken dorpen in Zeeland, en hoe ze te vinden

Voor velen is archeologisch onderzoek iets onbereikbaars. Er is wel de occasionele opgraving in de buurt, en een krantenartikel links of rechts, maar grote mogelijkheden om als geïnteresseerde zelf aan de slag te gaan, lijken er niet te zijn. Nieuwe wijdverbreide media als Google Earth en Bing Maps kunnen hier […]

Read More

Lees Verder
Kaart van Christian Sgrooten met weergave van Noord-Vlaanderen en het zuiden van Zeeland tussen 1545 en 1547 (figuur Meurer 2007, kaart 8).

Een historisch slagveld. Ook erfgoed sneuvelt in Syrië.

In 2013 bleek al hoe slecht het ging met het archeologisch erfgoed in Syrië. Nu, in 2015, staan grote delen van het Nabije Oosten in brand. De gevolgen voor het cultureel erfgoed worden steeds groter. Of hoe een artikel van twee jaar geleden nog steeds jammerlijk actueel is.

Lees Verder
Lokale medewerker van de ULB op de site van Apamea, voor de regio oorlogsgebied werd © ULB, Centre belge de recherches archéologiques a Apamée

Altai. Erfgoed onder druk.

Door middel van talrijke prospectiecampagnes werd het rijke archeologisch landschap van de streek in kaart gebracht. Het gebergte is een natuurlijke schakel tussen de Kazachse en Mongoolse steppe en sinds mensenheugenis een trefpunt voor verschillende nomadische volkeren. Zowel spiritueel als religieus is deze plaats van groot belang. Niet alleen vroeger, maar ook vandaag.

Lees Verder
Samen met de lokale bewoners op zoek naar duurzame ontwikkeling.