In kader van een onderzoeksproject aan de Universiteit Gent zijn onderzoekers onlangs een opvallende structuur op het spoor gekomen. Uit geofysische scans was er naast de ‘makkelijk’ te herkennen frontloopgraven, bunkers en bomkraters ook een rechthoekige structuur van veertig bij zestig meter gedetecteerd. Het lijkt te gaan over een omgracht terrein met binnenin een zeer regelmatige indeling van vijf maal zes rechthoeken. Op luchtfoto’s uit de Eerste Wereldoorlog is te zien dat de rechthoekige structuur aan het eind van 1917 werd aangelegd, toen de frontlijnen na de Slag bij Mesen 4,7 kilometer naar het oosten waren opgeschoven en het gebied in het achterland lag. Het gaat dus om een geallieerde structuur, maar wat is het precies? Het ligt veel te ver vooruitgeschoven voor een soldatenkamp en te dicht bij het front, maar het lijkt ook niet op een opslagplaats en springt te veel in het oog om een commandopost te zijn.

Om dit raadsel te ontrafelen werd er een kleine testopgraving uitgevoerd. Wat gevonden werd lees je binnenkort in Ex situ 15. Onderstaande foto’s lichten alvast een tipje van de sluier op.

Beetje bij beetje legt de kraan twee proefsleuven door de onbekende structuur © Universiteit Gent
Beetje bij beetje legt de kraan twee proefsleuven door de onbekende structuur © Universiteit Gent
Dit grote metalen voorwerp was al zichtbaar op de geofysische metingen, en ligt midden in één van de rechthoekige onderverdelingen © Universiteit Gent
Dit grote metalen voorwerp was al zichtbaar op de geofysische metingen, en ligt midden in één van de rechthoekige onderverdelingen © Universiteit Gent
Onder de zoden komt een goed bewaarde vloer in baksteen tevoorschijn. © Universiteit Gent
Onder de zoden komt een goed bewaarde vloer in baksteen tevoorschijn. © Universiteit Gent
Een houten kammetje met toepasselijk opschrift “INVINCIBLE” © Universiteit Gent
Een houten kammetje met toepasselijk opschrift “INVINCIBLE” © Universiteit Gent
Een van de structuren wordt in de lengte gecoupeerd om de opbouw te kunnen bekijken © Universiteit Gent
Een van de structuren wordt in de lengte gecoupeerd om de opbouw te kunnen bekijken © Universiteit Gent

 

Comments are closed.