Bijna drie maanden verder, dus bijna een nieuwe Ex situ. In dit nieuwe nummer is er naast de klassieke archeologie ook plaats voor nieuwe ontwikkelingen binnen de archeologie.

Prachtig voorbeeld hiervan is het gebruik van de medische beeldvorming bij het onderzoek van de meest complexe vondsten uit Brecht. De site in Brecht (Ex situ 4) bevatte onder andere sporen van de Romeinse tijd en de Tweede Wereldoorlog.

Er werd ook een omvangrijk grafveld uit de vroege ijzertijd teruggevonden met meer dan negentig urnengraven. Het zijn deze urnen die door een CT-scanner zijn onderzocht voor ze door een archeoloog werden gezeefd.

Kleine voorwerpen en hun locatie waren zo precies te achterhalen, net zoals mogelijke breuken en andere beschadigingen. Een hele verademing voor de onderzoekers die er dankzij de scans  een hele schat aan informatie bij hebben.

Meer weten? Lees het binnenkort in de nieuwe Ex situ 9.

01_Teaser_CT-scan Brecht
Door het verwerken van de 2D-beelden is een 3D-model gecreëerd. Hierbij is de buitenkant van de urne te zien, aan de rechterkant nog omgeven door aarde © Monument Vandekerckhove nv.

Reacties zijn gesloten.