Velen van ons hadden als kind de droom om archeoloog te worden, maar heeft u al eens opgegraven in het eigen dorp? Een aantal van de inwoners van Leffinge (Middelkerke) alvast wel. Bijna een jaar geleden vond hier een unieke opgraving plaats. De inwoners uit het dorp staken zelf de handen uit de mouwen om, onder leiding van een archeologisch team van de VUB, de site van een afgebrande pastorij te ontsluiten.

Naast de plattegrond van de 17de-eeuwse pastorij en het afval van de pastoors ontdekten ze ook de oudere, 15de-eeuwse pastorij, en sneden ze zelfs de vroegmiddeleeuwse sporen van het dorp aan. De ervaringen van de inwoners, gemeentebestuur en archeologen tijdens deze ‘community dig’ lees je binnenkort in Ex situ 8.

Passanten mogen gerust meehelpen.
Passanten mochten gerust de handen uit de mouwen steken © Stijn Van Loock

 

Het team van de VUB aan het werk. (© VUB)
vrijwilligers en archeologen samen aan het werk © Stijn Van Loock

 

Het team van de VUB aan het werk (© VUB)
vrijwilligers en archeologen samen aan het werk © Stijn Van Loock

 

Ook het bestuur van Middelkerke en de pers komen een kijkje nemen ((© VUB))
Ook het bestuur van Middelkerke en de pers komen een kijkje nemen © Stijn Van Loock

 

Hakken uit, laarzen aan. (©VUB)
Hakken uit. Laarzen aan ©Stijn Van Loock

Bovendien loopt er deze zomer een archeologische tentoonstelling over de opgravingscampagnes die in het verleden in dit bijzondere dorp hebben plaatsgevonden. Aan de hand van unieke reconstructietekeningen is ook te zien hoe het dorp er in de tiende eeuw uitgezien zou kunnen hebben. De expo is nog tot 30 september 2015 te bezoeken in de O.L.V.-kerk in Leffinge, maandag tot zaterdag van 9u tot 17u. De toegang is gratis.

affiche archeologie Leffinge 2015 web-2

Reacties zijn gesloten.