Jagers-verzamelaars zijn vredige en vriendelijke mensen. In evenwicht met de natuur rond hen en niet gewelddadig tegenover andere mensen. Wanneer de mens langzaam overging op landbouw, nam ook de agressie toe. Groepen verdedigden hun vrouwen, kinderen, grond en oogst.

Dat is echter de theorie. De realiteit is heel wat minder rooskleurig. Moderne jagers-verzamelaars leven vaak niet op goede voet met hun buren. Vijandigheden om het territorium of de vrouwen van andere groepen over te nemen, is een gekend fenomeen.

Dit zijn echter hedendaagse mensen. Misschien waren samenlevingen in de steentijd wel vredelievender? Opgravingen wijzen helaas uit dat dit niet het geval was. In Kenia bijvoorbeeld werd een groep van 27 individuen teruggevonden die allemaal door geweld om het leven zijn gekomen.

De site van Nataruk leest als een detective-roman. Hoe kwam iedereen om het leven? Wie werd gespaard? Waarom werd de groep vermoord? Wie waren deze mensen? Hoe lang geleden vond dit alles plaats? Het onderzoek probeert op alle vragen een antwoord te zoeken en zo te verklaren waarom dit drama ooit plaatsvond.

Meer kun je lezen in de nieuwe Ex situ 13.

Skelet van een man met verwondingen aan de schedel en nek, die afkomstig zijn van pijlen en een stomp voorwerp © University of Cambridge
Skelet van een man met verwondingen aan de schedel en nek, die afkomstig zijn van pijlen en een stomp voorwerp © University of Cambridge

 

Reacties zijn gesloten.