Archeologen willen alles te weten komen over de vroegere samenlevingen die ze opgraven. Startend vanuit de sporen en de vondsten, onderzoeken ze onder andere economische aspecten, de woningen, de gemiddelde levensverwachting, de voeding, de gezondheid, de medische kennis, de geloofsovertuigingen, de mode, …
Schijnbaar paradoxaal halen ze veel kennis over het leven net op begraafplaatsen. Voor de aandachtige kijker vertellen de stoffelijke resten van een persoon het verhaal van een hele samenleving. Sommige zaken zijn logisch, zoals het geslacht en de leeftijd, maar ook complexere zaken komen aan het licht, zoals de voeding en de geboorteplaats.
Af en toe wordt het verhaal nog interessanter. Zo werd in Moorsel het skelet van een jonge vrouw met geamputeerd onderbeen gevonden. In combinatie met het 16de-eeuwse kunstwerk Bedelaars en kreupelen van (een navolger van) Jheronimus Bosch neemt fysisch antropologe Marit Van Cant ons mee in een boeiend verhaal over de levensomstandigheden, het beeld op mindervaliden en de medische kennis van het middeleeuwse Moorsel.
Meer weten? Lees het in Ex situ 13.